Alexandra Svet

cu mine

"Frumosului de peste tot din jur"

“Sunt toata bucuria ce mi-a fost dăruită şi îmi doresc să dau din ea mai departe şi, în acelaşi timp, sunt toată bucuria pe care aş vrea să o trăim împreună.”

Cred că îi recunoaştem, din mii de alţi oameni, pe cei care iubesc ca şi noi, pe cei care privesc lumea cu aceeaşi inocenţă, pe cei care întreţin speranţa. Sunt un vis al străbunicului ce a lăcrimat de fericire la Marea Unire, o nădejde a bunicilor ce au pierdut tot peste noapte cand s-au refugiat din Basarabia, sunt o picătură din dragostea bunicului pentru pământul Ardealului şi un dram din gingăşia şi candoarea cu care bunica, la 90 de ani, coase chipul Mîntuitorului pe un goblen pentru strănepoata ei. Sunt un strop din optimismul tatei şi o dâră din sensibilitatea mamei, un fir din înţelepciunea tuturor dascălilor care mi-au călăuzit paşii, sunt zâmbetul fiecărui om ce m-a iubit si durerea fiecărui om ce m-a facut să plâng… Sunt toţi oamenii pe care i-am iubit, parafrazându-l pe Borges.

Sunt fiecare ţară pe care am văzut-o, din toată jumătatea de lume pe care am cutreierat-o, sunt fiecare oraş pe ale cărui străzi m-am pierdut uitând de timp, sunt fiecare pagină din miile de cărţi pe care le-am citit, sunt toate astea şi mult mai mult. Şi, în acelaşi timp, mult mai puţin. Sunt fiecare floare ce mi-a dăruit pentru o clipă toată fiinţa ei, fără să ceară nimic înapoi. Şi încerc neîncetat să învăţ să fiu ca ele. Sunt fiecare floare pe care am văzut-o răsărind îndrăzneaţă din asfalt arătându-mi că Viaţa găseşte mereu o cale. Aşa că încerc neîncetat să le amintesc asta celor ce au uitat. Sunt toata bucuria ce mi-a fost dăruită şi îmi doresc să dau din ea mai departe şi, în acelaşi timp, sunt toată bucuria pe care aş vrea să o trăim împreună. Sunt toată frumuseţea pe care am vânat-o si toată frumuseţea ce mă aşteaptă încă să o descopăr. Şi aş vrea să o căutăm împreună. Am încercat să încap într-o carte şi nu am reuşit, aşa că te chem cu mine într-o poveste ce merge mai departe în căutarea Frumosului de peste tot din jur. Pentru că fiecare zi ce trece mă convinge din ce in ce mai tare că Dostoievski avea dreptate şi că numai “Frumuseţea va mântui lumea”. Iar dacă ai citit până aici, probabil că aşa crezi şi tu.

Aşa că nădăjduiesc ca acesta să fie începutul unei frumoase prietenii şi primul pas al unei calatorii spre Frumos, împreună.

Îti multumesc,

Sasha

 

 

Testimoniale

Artist Testimonials

Îngerii și Rugăciunile pictate ale Alexandrei Svet stau la mine în casă și le-am dăruit multor oameni pe care îi doresc sub protecție divină. Unora le-am ales eșarfe, altora le-am ales tablouri.

Există în pictura acestei fete pe care o iubesc de când mă știu o poezie, un inefabil, și un dor de Cer pe care le-a trăit sfâșietor ani de zile printre străini, până de curând când s-a întors acasă.

Pe când era doar mama Mariei și a lui Nectarie, îmi spunea, uimită de jertfa pe care o (a)duceam în numele unui Osândit, „că ea n-a mai văzut om ca mine, și că ar vrea să-i mai dea Dumnezeu un copil, să fie fetiță, s-o botez eu, și să semene cu mine!”. Toți îngerii ei pictați au făcut cor și au cerut… și așa se dădu! Veni pe lume Ana, botezată, iubită și care-mi seamănă în libertate și în felul ei atât de altfel față de frații ei!

@alexandrasvet continuă să picteze tablouri și ființe celeste, heruvimi și poeme… care pot ajunge și la voi.

Floriana Jucan, Q Magazine

Frumusețea depășește barierele. Românca noastră, de asemenea și buna mea prietenă, Alexandra Svet, este una din superbele “flori autohtone”, ce a depășit barierele culturale, și internaționale în acest timp delicat al existenței noastre. 

Aș puncta aici, chiar timpul în care a luat naștere talentul ei, în urmă cu trei ani, când pentru a-și ilustra propriile texte, a început să le adauge viață, și culoare. 

Eu, omul Eduard Uzunov, am deosebita plăcere și bucurie, de a așterne aceste rânduri, ca un Laudatio  pentru munca nesfârșită, neobosită, și plină de culoare, a Alexandrei Svet. Precum un menestrel ce colindă lumea în căutare de alte frumuseți poetice, așa m-au surprins în mod eclectrizant, poemele profunde, diafane, din uleiurile pe pânză sau hârtie. 

Dragostea în formă de liliac, Tu și eu, Flori pentru un înger, sunt doar câteva din lucrările de artă, ce garantat vă vor impacta. 

Artistul trece dincolo de bariere, își creează propria realitate, te conduce în a sa poveste. Așa face, și Alexandra, ea, este o frumusețe ce depășește barierele… 

Iris Love, este o poveste.. .

Eduard Uzunov, Owner Rotenberg-Uzunov Art Gallery