top of page

Ne vedem la #11even Fagaras!

Pe 11 noiembrie, la #11even Fagaras vine Alexandra Svet, scriitoare tanara, de o complexitate greu de definit, care striga în faţa generaţiei sale, "Treziţi-vă, asta nu-i România noastră !” - un Manifest devenit viral in urma cu cativa ani, citit si imbratisat de sute de mii de persoane. Un “Deşteaptă-te, Române” contemporan, care a stat la baza volumului “Floarea din asfalt”, o carte-marturisire lansata in aceasta toamna si prefatata de Dan Puric. Alexandra vine special din Anglia cu un brat de “flori” pentru toti cei care vor sa asculte povesti dintr-o Romanie frumoasa. Povesti purtate prin 30 de tari ale lumii, povesti din care nu lipsesc ciresii din Boholt sau Templul de la Sinca Veche.

------

Daca indemnul “Treziti-va! Asta nu e Romania noastra!” va suna cunoscut, sunteti probabil unul dintre cele cateva sute de mii de romani care au citit Manifestul scris de o brasoveanca in urma cu cativa ani, manifest devenit viral cu o rapiditate uluitoare, declansand una dintre cele mai interesante miscari din mediul virtual, dedicate “reindragostirii” de Romania si de valorile autentice romanesti. Pentru Alexandra Svet au urmat numeroase campanii caritabile, actiuni de voluntariat, implicare civica, initiative de promovare a valorilor, identitatii si traditiei nationale, a eroilor nationali si martirilor romani, actiuni pentru apararea si protejarea mediului inconjurator si eforturi depuse in mod constant pentru autoeducare si pentru educarea tinerei generatii in spiritul valorilor nationale.

Toate aceste stradanii si initiative, ce au urmat Manifestului, se regasesc in cartea “Floarea din asfalt”, publicata in toamna anului 2015, prefatata de Dan Puric, prof. Marcel Petrisor, Pr. Prof. Mihail Milea si Ciprian Voicila. Carte-marturisire care cuprinde si cele mai interesante dintre scrisorile de sustinere, primite de Alexandra in urma Manifestului, selectionate cu atentie din miile de mesaje trimise, precum si texte inedite scrise de invitati ai Alexandrei, aparatori ai acelorasi valori.

------

Alexandra a copilarit in Sacele, Brasov, a terminat printre primii colegiul National Unirea din Brasov, intrand prima la Facultatea de Limbi Straine de aici. A urmat o cariera in domeniul serviciilor de relocari, o industrie in care a fost "pionier”, infiintand una dintre primele companii de acest gen din tara. Companie care i-a oferit sansa de a lucra cu straini angajati ai marilor companii nationale, relocati in Romania. In aproape 15 ani de activitate a prezentat si reprezentat Romania cu o misiune constanta – aceea de a face fiecare vizitator sa se indragosteasca definitiv si iremediabil de tara noastra. A avut de asemenea colaborari in mass- media romaneasca, ca PR Manager si jurnalist al uneia dintre cele mai reprezentative publicatii din Romania, Q Magazine, sau editorialist Pandora, Catchy, Active News. A calatorit in peste 30 de tari ale lumii si considera ca aceste calatorii, pe langa cartile citite, sunt cea mai importanta investitie a ei.

Ce iubesti la Tara Fagarasului?

Ii iubesc muntii, Poiana fermecata a Narciselor, Transfagarasanul, lacul Balea, umbra marelui Brancoveanu si urmele pasilor Pr. Arsenie Boca de la manastirea Sambata, Templul de la Sinca Veche de care sunt legata in mod deosebit… dar cel mai mult iubesc istoria sa, determinarea si credinta oamenilor, exemplul luptatorilor anticomunisti sau al taranilor care au luptat cu furcile in mana impotriva tancurilor generalului Bukov.

Ce ai schimba si ce nu ai schimba nicioadata aici?

As schimba faptul ca nu stim suficient de multe despre Fagaras. In schimb nu as schimba niciodata Cetatea, privelistea de pe Dealul Calborului, bisericile, hotararea si vrednicia oamenilor, istoria, traditiile.

Despre ce o sa povestim la 11even Fagaras?

“Vom vorbi despre Ciresii de la Boholt - si despre cum mi-au aratat ei - si toti cei care i-au aparat -un alt sens al expresiei "nu se poate!" Vom vorbi despre datoria pe care o avem cu totii de a apara ceea ce avem mai sfant, cu atat mai mult cu cat avem – sau ar trebui sa avem – mereu in fata exemplul tututor celor care au facut-o inaintea noastra. Nu pentru ei, ci pentru noi. Vom vorbi despre jertfa, repere, unitate, indrazneala si despre cum, impreuna, cu determinare, iubire si credinta, putem si avem datoria de a strapunge asfaltul a tot ceea ce ne omoara zi de zi constiinta. Aceea individuala si aceea de neam. Si, mai ales, vom vorbi despre rolul femeii in toate acestea. Pentru ca, spunea cineva, "femeile nu cuceresc lumea, ele o nasc". Tot ele insa o si educa, o si formeaza, ii pun si aripi sa zboare, sau ii dau forta sa rasara chiar si din asfalt. Si poate si de asta iubesc atat de mult Tara Fagarasului: pentru ca are atat de multe flori rasarite din asfalt....”

Mai multe despre 11even Fagaras aici:https://www.facebook.com/events/800842550013435/

Postări recente
Archive
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
Search By Tags
bottom of page