top of page

Nu mor caii cand vor cainii!

Am aflat ieri o veste ce mi-a dat fiori. 

Pagina Asociatiei Neamunit, care avea peste 40,000 de followersi, a fost stearsa, fara nicio explicatie, de pe Facebook. Stearsa. Nu blocata, nu avertisment, nu explicatii, nu sansa de a se apara. Nimic. S t e a r s a! A disparut, pur si simplu. Nu a mai ramas nimic din munca de atatia ani a acestor tineri. Toate jerfele lor, toate noptile lor nedormite, toate miile de km pe care le-au strabatut de-a lungul anilor, prin troiene de zapada sau prin canicula, toate gurile pe care le-au hranit, toti saracii carora le-au ridicat un adapost, toti copiii pe care i-au imbracat, i-au incaltat, i-au educat, i-au invatat sa isi faca o cruce si sa sarute steagul tarii, toate troitele pe care le-au ridicat, toate lumanarile pe care le-au aprins pentru eroii neamului, toate bisericile in care au ingenunchiat si pe care le-au reparat, toate satele uitate in care au bucurat atatea inimi necajite, toata truda lor pentru a ni-l aduce in viata de zi cu zi pe Eminescu, toate faptele lor bune pentru care si-au rupt timp din tineretile lor - timp pe care majoritatea dintre noi alegem sa-l petrecem cu familia, cu odihna, cu distractia- toate jertfele lor, pentru care si-au rupt bani din putinul lor, toate lacrimile, durerile, tradarile, caderile si loviturile pe care le-au incasat in urcusul lor pe muntele suferintei neamului, dar s-au incapatanat sa tina steagul sus...toate bucuriile si implinirile lor, toate pozele lor frumoase, cu iile lor si cu steagurile care au adus atatea lacrimi in ochii batranilor deznadajduiti din toate colturile tarii si au aprins atatea nadejdi in inimile atator tineri lipsiti de orice reper...toate aceste amintiri au disparut peste noapte. Cu un click, Facebook-ul a decis ca tot ceea ce au cladit ei in ani de zile sa dispara in neant, chiar daca 40,000 de oameni au girat cu un Like toata truda acestor oameni. Chiar daca de ajutorul acestui ONG se bucura de atatia ani o multime de oameni, “persoane aflate în dificultate, dar și elevi sau studenți cu merite deosebite la învațătură, bătrâni sau persoane defavorizate, fără a se face discriminări pe criterii etnice, religioase sau sexuale” iar “Închiderea paginii afectează în mod direct activitatea Asociației, aceasta având în prezent peste 40 de mii de urmăritori și prieteni care beneficiază direct sau indirect de sprijinul Neamunit” Nu stiu cati dintre noi realizam gravitatea acestui fapt si cat de important este ca lucrurile sa nu ramana asa. Acest tip de cenzura ne apropie foarte mult de timpurile in care se facea inchisoare zeci de ani pentru o poezie! Timpuri pe care ne dorim din tot sufletul sa nu le retraim. Tot sangele varsat in 1989 nu a fost in zadar, nu avem voie sa le permitem sa calce in picioare dreptul la libera exprimare, garantat prin Constitutie. 

“Potrivit articolului 30 din Constituția României, libertatea de exprimare a gândurilor, a opiniilor sau a credințelor prin orice mijloace de comunicare în public este inviolabilă, iar cenzura de orice fel este interzisă. “ “Pe lângă predilecția pentru cenzură, dovedită de rețeaua de social media tot mai des în ultima perioadă, apare și problema discriminării, în lipsa unei argumentări solide a motivului acceptării unor plângeri tendențioase, care cântăresc mai mult decât apărarea utilizatorului de bună-credință, la decizia suprimării unei pagini pentru pretinse „încălcări ale standardelor comunității”. (Active News) Se pare ca singurul lucru care ajută pentru revenirea paginii este o avalanșă de mesaje lasate la secțiunea support. “Report a problem - something is not working - page - apoi text Rupeți-vă 5 minute să le lăsați un mesaj. EVITATI FOLOSIREA ANGRY FACE - FUNNY FACE. Doar Like si Ador Restul sunt considerate ofensive indiferent daca dvs sunteti intrugati de content.” (comunicat oficial Neamunit) Tu cum te-ai simti daca toata bucatile din viata ta din ultimii ani adunate aici pe Facebook ar disparea peste noapte? Cum ai reactiona daca toate amintirile tale ar fi distruse si nu ti s-ar da nici macar dreptul la replica? Daca acest gand iti da si tie, cititorule, aceiasi fiori reci pe care ii simt si eu, rupe 5 minute din timpul tau si nu lasa lucrurile asa. Iar tie, Neamunit, iti doresc La multi ani demni si cu mantuire. A voastra, a tuturor...si a neamului. Te pot iubi sau te pot uri, insa nu au voie sa iti ia dreptul la libera exprimare. Iar tu nu ai voie sa incetezi lupta pentru el...si pentru toate celelalte lucruri in care crezi. 

Chiar daca veti fi nevoiti sa o luati de la inceput, nu uita ca nu pot ei cenzura cat poti tu iubi, ca habar nu au cei ce cred ca binele poate fi asa de usor redus la tacere ca tu esti de fapt o stare de spirit, ca tie oricum nu ti-au placut niciodata cuvintele, ci faptele :) si, mai ales, nu uita ca ...”nu mor caii cand vor cainii”

Ia de aici, cadou de ziua ta :) https://m.youtube.com/watch?v=cYaRPZlC7jw Sus inima!  

#nucenzurii

#neamunit

#sharedacanuvreisatiseintamplesitiemaine

Postări recente
Archive
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
Search By Tags
bottom of page